Dobrodošli na internet prezentaciju Udruženja termoenergetičara u Bosni i Hercegovini

 

VII Savjetovanje o energetici u BiH sa medjunarodnim učešćem

Energetska efiksnost i obnovljivi izvori energije

Slika
Od 26. do 27.09.2019. u Sarajevu, na lokaciji Swissotel Sarajevo, održava se VII savjetovanje o energetici u BiH sa medjunarodnim učešćem. Osnovna tema skupa je energetska efiksnost i obnovljivi izvori energije.

Prijave za skup možete uraditi na:

www.ceteor.ba/bs/vii-savjetovanje

Na Jahorini održani 10. "Dani Projektanata"

Organizatori: “Herz”, “Grundfos” i “Vaillant”

Slika

22. i 23.11.2018. godine su na Jahorini, u hotelu “Termag”, održani deseti po redu “Dani Projektanata”.U organizaciji BH predstavnika poznatih svjetskih proizvođača opreme za KGH  i snabdijevanje vodom “Herz”, “Grundfos” i “Vaillant”.

Napredne tehnologije u ovoj oblasti zahtijevaju stalno informisanje i edukaciju projektanata.

Ove godine se oko 90 učesnika iz cijele BiH upoznalo sa novitetima iz proizvodnih asortimana navedenih proizvođača, kao i savremenim rješenjima i trendovima iz oblasti termotehnike.

Skupu su prisustvovali, pored domaćih predstavnika renomiranih firmi i Petar Jelić – direktor predstavništva “Herz” za Hrvatsku i BiH, Nenad Lehpaner – direktor “Grundfos” predstavništva u BIH, te Semir Botić – direktor “Vaillant d.o.o.”

Prvi dan je bio rezerviran za prezentacije o novitetima iz proizvodnih programa firmi Vaillant, Grundfos i Herz, kao i za predstavljanje nekih novih trendova i regulativa u mašinskoj struci koji već uveliko dolaze na naše tržište.

Noć iznmedju dva radna dana je provedena u druženju i zabavi u hotelskom restoranu.

Drugi dan je bio posvećen za "team building" a tome je pomogao „Termag team building tim“.

Poziv na konferenciju “Energija iz drvne biomase u Bosni i Hercegovini”

U okviru projekta "Uspostava inovativnog centra drvne biomase u Bosni i Hercegovini"

Slika
Udruženje biomasa u BiH i Mašinski fakultet u Sarajevu pozivaju Vas na učešće na konferenciji
“Energija iz drvne biomase u Bosni i Hercegovini”
koja se organizuje u okviru projekta Uspostava inovativnog centra drvne biomase u Bosni i Hercegovini. Konferencija će se održati 29.11.2018. godine u prostorijama Mašinskog fakulteta u Sarajevu, u terminu od 10:30 h do 15:00 h. U okviru konferencije održat će se i okrugli stol sa diskusijom.
Projekat implementiraju Udruženje biomasa u BiH i Mašinski fakultet Sarajevo, a projekat je finansiran od strane Razvojnog Programa Ujedinjenih Nacija (UNDP) u BiH iz sredstava Češke razvojne agencije.
Ciljevi projekta su uspostava inovativnog centra drvne biomase i kreiranje konkurentnog i održivog tržišta drvne biomase u BiH. U okviru projekta radi se na kreiranju platforme uključivanja svih zainteresiranih strana za održivo korištenje drvne biomase. Inovativni centar drvne biomase je uspostavljen na Mašinskom fakultetu Sarajevo. Otvoren je za sve zainteresovane proizvođače opreme, kotlova na biomasu, peleta, briketa, drvne sječke kao i korisnicima drvne biomase.
Posljednjih godina u BiH postoji trend povećanja korištenja savremenih oblika drvne biomase (pelet i drvna sječka) za grijanje zgrada. U uslovima nedovoljno razvijenog tržišta, to je dovelo do značajnog povećanja cijena drvne biomase. To je uzrokovalo zaustavljanje tog trenda. Odgovor na takvu situaciju treba tražiti u jačanju tržišta, posebno drvne sječke, i primjeni savremenih tehnologija. Fokus konferencije je održivo korištenje drvne biomase pomoću savremenih tehnologija počevši od malih kućnih ložišta preko grijanja pojedinačnih zgrada do daljinskih grijanja.
Pored predstavnika Udruženja i Mašinskog fakulteta, predavači na konferenciji će biti stručnjaci iz prakse u oblasti proizvodnje energenata i kotlova kao i predstavnici poduzetnika u ovoj oblasti.
U prilogu poziva nalazi se program konferencije. Učešće na konferenciji je besplatno, a organizator snosi troškove osvježenja i ručka. Molimo Vas da potvrdu učešća na konferenciji pošaljete na e-mail: n.spahic@reic.org.ba, najkasnije do utorka, 27.11.2018. godine.

“ Optimizacija industrijskih procesa kroz mjere energetske efikasnosti-praktični primjeri i studije slučaja ”

Vanjskotrgovinska komra BiH

Slika

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine/Sektor za edukaciju u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) realizira radionicu na temu “Optimizacija industrijskih procesa kroz mjere energetske efikasnosti-praktični primjeri i studije slučaja“ koja se održava 10.10.2018.godine u hotelu „Holiday“ u Sarajevu.

Na obuci će se dati pregled zakonske regulative i dobre prakse u području energetske efikasnosti u BiH industriji te predstaviti zahtjevi standarda ISO 50001 kao i energetski auditi kao prvi korak u procesu ušteda energije. Pored toga govorit će se o upotrebi pare u industriji odnosno kako je optimizirati i uštediti novac.

Cilj radionice je da učesnici dobiju uvid u relevantan energetski audit, informacije o trendovima, zakonskim propisima, olakšicama i načinu finansiranja kako bi se podržale aktivnosti u pravcu povećanja energetske efikasnosti imajući u vidu unaprijeđenje konkurentske pozicije kompanije. Studije slučaja će predstaviti kompanije Spirax Sarco, IBEJ-a i nLogic-a u smislu tehničkih rješenja koja vode uštedi energije i novca.

Učešće na radionici je besplatno za učesnike.

Za dodatne informacije i prijave pozovite 033 257 919, ili pošaljite email na muhareme@ebrd.com ili info@nlogic.ba.
U nadi da ćete se odazvati našem pozivu, srdačno Vas pozdravljamo.

Poziv za učešće: Program finansiranja projekata smanjenja potrošnje energije i korištenja obnovljivih izvora energije kao mjere energijske efikasnosti u javnom i privatnom sektoru kroz Revolving fond

 

Slika

Fond za zaštitu okoliša FBiH i Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS su kroz tehničku asistenciju UNDP-a i projekta ''Zeleni ekonomski razvoj'', radili na uspostavi Revolving fonda za finansiranje projekata potrošnje energije i korištenja obnovljivih izvora energije kao mjere energijske efikasnosti. Uspostavom navedenog finansijskog mehanizma specijaliziranog za finansiranje jasno definiranih vrsta projekata, stvara se mogućnost značajnog promicanja energijske efikasnosti i obnovljivih izvora energije u javnom i privatnom sektoru.

U svrhu jačanja kapaciteta, uz profesionalno osposobljavanje i usavršavanje svih zainteresiranih korisnika i aplikanata sredstava putem Javnih poziva iz Revolving fonda, imamo čast najaviti realizaciju jednodnevnog programa stručne edukacije namijene Općinama / Kantonima, predstavnicima javnih objekata, komunalnih preduzeća, te malih i srednjih preduzeća.

Ovim putem, pozivamo sva zainteresovana lica javnog i privatnog sektora da uzmu učešće na jednodnevnoj stručnoj edukaciji koja će se održati u 10 gradova BiH.

Kroz jednodnevni stručni program, svim zainteresiranim licima će se ponuditi stručno osmišljen program o metodologiji apliciranja projektnih prijedloga putem Javnih poziva, kroz konkretne primjere i tematske oblasti relevantne za sticanje uslova dobivanja sredstava iz Revolving fonda, potrebnih za implementaciju mjera energijske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, vođen od strane renomiranih stručnjaka iz ove oblasti.

Organizatorski okvir Programa čine UNDP u partnerstvu sa Fondom za zaštitu okoliša FBIH, Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, Privrednom/Gospodarskom komorom FBIH, Privrednom komorom Republike Srpske, Vladom Švedske, Udruženjem termoenergetičara BiH, uz podršku Saveza gradova i općina FBIH, Saveza opština i gradova RS i tehničkom asistencijom organizacija CETEOR Sarajevo i CRP Tuzla. 

 

Učesnici su oslobođeni kotizacije, uz napomenu da je broj učesnika Programa ograničen; s toga Vas molimo da se putem Obrazca za prijavu, pravovremeno registrujete i to na: dzjusufovic@ceteor.ba ili fax: 033 205 725.

 

Više informacija o samom Programu, kao i o svim ostalim administrativnim pitanjima, možete dobiti na: CETEOR Sarajevo, Tel: (033) 563 586; dzjusufovic@ceteor.ba; CRP Tuzla, Tel: (035) 248 340, darkot@crp.org.ba

 

Materijale za gradove u BiH možete preuzeti na web stranici ili fb stranici organizatora

Obavijest o događajima u februaru


Mašinski fakultet Sarajevo organizuje

 

PROGRAM USAVRŠAVANJA LICA KOJA VRŠE ENERGETSKE PREGLEDE I ENERGETSKO CERTIFICIRANJE ZGRADA - MODUL 3

Sarajevo, Mašinski fakultet Univerziteta u Sarajevu, 09 - 10.02.2017. godina

Više informacija na www.mef.unsa.ba

 

UNDP-GEF organizuje

Prezentaciju Projekta: "Pokretanje okolišnog finansiranja u svrhu
nisko-karbonskog urbanog razvoja"
("Catalyzing Environmental Finance for Low-carbon Urban Development")

 
Sarajevo, zgrada Ujedinjenih Nacija, ponedeljak, 13. februar 2017. godine

 

MINISTARSTVO VANJSKE TRGOVINE I EKONOMSKIH ODNOSA BIH organizuje

I sastanak radnih grupa iz oblasti bioenergije u BiH

Sarajevo, hotel Bristol, 14-15. februar/veljača 2017. godine

 

EP BiH, u okviru projekta COOLHEATING, organizuje kurs

Technical capacity building training course

Sarajevo, četvrtak, 23. februar 2017. godine

KJKP Toplane Sarajevo od 01.08.2016. godine pružaju usluge grijanja po novom tarifnom pravilniku
Pravilnik dostupan u prilogu!

Preuzimanje datoteke

icon

 

Održan Okrugli sto na temu “Energijska efikasnost i prirodni gas – realno rješenje za čist zrak u Sarajevu”

18.03.2016 13:20
Slika

Okrugli sto na temu "Energijska efikasnost i prirodni gas-realno rješenje za čist zrak u Sarajevu" održan je 15.03.2016. godine u periodu od 09:00 h do 15:00 h.


Toplifikacija užeg gradskog jezgra Živinica

 

05.01.2016 19:38
Slika

U toku su radovi na izgradnji sekundarne vrelovodne mreže užeg gradskog jezgra zv. „Riba“, a  koja će se prema potpisanom Sporazumu između općinskog načelnika i direktora Elektroprivrede BiH priključiti na magistralni vrelovod iz TE Tuzla.


Vijest

Održan stručni skup – DALJINSKO GRIJANJE, IZAZOVI I PERSPEKTIVE

 

09.12.2015 15:25

U Tuzli je 24. novembra 2015. godine u organizaciji preduzeća Centralno grijanje d.d. Tuzla održan okrugli sto na temu DALJINSKO GRIJANJE, IZAZOVI I PERSPEKTIVE.  


Teme stručnog skupa su bile:

1. daljinsko grijanje, uloga i značaj u savremenom razvoju lokalne zajednice;

2. zakonodavstvo i pravni okvir u BiH, regiji i EU – primjena i iskustva iz prakse;

3. mjerenje i obračun potrošnje toplote, tarifni sistemi – primjeri iz prakse. 

Njemačko-bosanskohercegovački simpozij „Energetski efikasna sanacija i gradnja u zgradama"

 

09.11.2015 12:50
Ovim putem Vas pozivamo na njemačko-bosanskohercegovački simpozij „Energetski efikasna sanacija i gradnja u zgradama“ koji će se održati u utorak, 10.11.2015. s početkom u 9.00 sati u hotelu Radon Plaza, Džemala Bijedića 185, Sarajevo.

PROGRAM OSPOSOBLJAVANJA I USAVRŠAVANJA ZA ENERGETSKE PREGLEDE I ENERGETSKO CERTIFICIRANJE OBJEKATA

 

06.11.2015 14:08

Poziv na B2B razgovore sa njemačkim firmama

 

22.10.2015 13:48
Predstavništvo njemačke privrede u Bosni i Hercegovini po nalogu njemačkog Saveznog ministarstva privrede i energije  provodi projekat unapređenja saradnje u oblasti energetske efikasnosti na temu „Energetski efikasna sanacija i gradnja u zgradama“. 

 

 

Sankcije Energetske Zajednice protiv Bosne i Hercegovine

 

20.10.2015 12:10:00

Nakon niza upozorenja u posljednje dvije godine, Ministarsko vijeće Energetske zajednice jugoistočne Europe po prvi put uvelo je sankcije za jednu članicu, a to je BiH zbog neusvajanja Drugog energetskog paketa u sektoru gasa i neusvajanja energetske strategije na nivou drzave...

U Kaknju održan “Energetski EXPO”

Kakanjski energetski dani 2015

Slika

Centralni događaj višednevne manifestacije „Kakanjski energetski dani 2015“ bio je “Energetski EXPO” koji je u subotu 17. oktobra 2015. godine održan u gradskoj jezgri Kaknja...

Vijest

Proširen sistem daljinskog grijanja u Kaknju

 

19.10.2015 14:19

Energijska efikasnost i lokalna zajednica

 

Pozivamo vas na cjelodnevnu stručnu konferenciju " ENERGIJSKA EFIKASNOST  I LOKALNA ZAJEDNICA " posvećenu temama energijeske efikasnosti i klimatiskim promjenama kao i drugim sferama od podudarnih interesa kao što su alternativni transport i mobilnost koja će se održati 16.09.2015. godine u zgradi Vijećnice (svečana sala) sa početkom u 08:30...

V Savjetovanje o energetici u Bosni i Hercegovini, Neum 01-02.10.2015

 

Dragi članovi Udruženja Termoenergetičara u BiH obavještavamo Vas da CETEOR Sarajevo pod pokroviteljstvom Fonda za zaštitu okoliša FBiH, u periodu od 01 - 02. oktobra 2015. godine, u Neumu u hotelu „GRAND HOTEL NEUM“, organizuje tradicionalno, V Savjetovanje o energetici u Bosni i Hercegovini, sa međunarodnim učešćem, na temu energijska efikasnost (EE) i obnovljivi izvori energije (OIE)...

Novi tarifni pravilnik KJKP T0PLANE SARAJEVO

 

Tarifni sistem KJKP Toplane kojeg je usvojila Vlada KS-a na posljednoj sjednici ne podrazumijeva povećanje cijene centralnog grijanja, već izmjenu načina fakturisanja cijene.

Primjena novog tarifnog pravilnika počet će od 1. januara 2016. Novi tarifni pravilnik ima tri faze implementacije.

Osnovna novina ovog tarifnog pravilnika je da se usluga grijanja korisnicima naplaćuje kroz fiksni i varijabilni dio....

Fojnica: Radionica i info dani "Primjena novih tehnologija"

 

Slika

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine od 21. do 23. augusta u Fojnici organiziralo je radionicu i info dane pod nazivom "Primjena novih tehnologija u proizvodnji energije iz obnovljivih izvora energije”... 


To ministarstvo je jedan od partnera strateškog projekta „Alterenergy" koji se realizira u sklopu IPA Jadranskog programa prekogranične suradnje... 

Novalić: Državna energetska strategija čeka na usvajanje entitetskih

 

Premijer Federalne vlade Fadil Novalić uvjeren je da će BiH usvojiti državnu energetsku strategiju te najavio da će na sutrašnjoj sjednici Vlade tog bh.entiteta biti razmatrana energetska strategija, koja je već dobrim dijelom pripremljena i treba je finalizirati...

Energetska zajednica EU uvodi kaznene mjere protiv BiH

 

Slika
Već više od godinu dana  Sekretarijat Energetske zajednice, koja okuplja države-članice Evropske unije, zatim zemlje zapadnog Balkana kao i Ukrajinu te Moldovu najavljuje uvodjenje sankcija protiv BiH zbog neispunajvanja obaveza koje je BiH preuzela članstvom u ovoj organizaciji.  Nova vijest jeste da je Sekretarijat Energetske zajednice predložilo  uvođenje sankcija protiv Bosne i Hercegovine...

Održan seminar „Održivost daljinskih grijanja u BiH“

 

Slika
Seminar pod nazivom „Održivost daljinskih grijanja u Bosni i Hercegovini“ održao se 21.05.2015. godine na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Izabrana je ova tema zato što u većini gradova u BiH koja imaju daljinska grijanja ista imaju određenih problema u poslovanju tako da...
0 0