Njemačko-bosanskohercegovački simpozij „Energetski efikasna sanacija i gradnja u zgradama“

 

Ovim putem Vas pozivamo na njemačko-bosanskohercegovački simpozij „Energetski efikasna sanacija i gradnja u zgradama“ koji će se održati u utorak, 10.11.2015. s početkom u 9.00 sati u hotelu Radon Plaza, Džemala Bijedića 185, Sarajevo.

Simpozij se održava u sklopu projekta unapređenja saradnje u oblasti energetske efikasnosti kojeg provodi Predstavništvo njemačke privrede u BiH po nalogu njemačkog Saveznog ministarstva privrede i energije te u saradnji sa kompanijom eclareon GmbH.

Simpozij će se održati na njemačkom i lokalnom jeziku uz simultani prijevod. Učešće na simpoziju je besplatno uz prethodnu prijavu.

Ukoliko ste zainteresovani za učešće na simpoziju, molimo Vas da priloženi prijavni obrazac pošaljete najkasnije do 06.11.2015. e-mailom na  info@ahk.bainfo@ahk.ba ili putem faksa na 033 295 920.  Broj učesnika je ograničen.<>

Sankcije Energetske zajednice protiv Bosne i Hercegovine

 

Nakon niza upozorenja u posljednje dvije godine, Ministarsko vijeće Energetske zajednice jugoistočne Europe po prvi put uvelo je sankcije za jednu članicu, a to je BiH zbog neusvajanja Drugog energetskog paketa u sektoru gasa i neusvajanja energetske strategije na nivou drzave. Sankcije će se primjenjivati ​za jednu godinu, kako piše u saopćenju nakon sjednice. Najveći obim sankcija se odnosi na pomoć BiH kroz razne fondove u oblasti razvoja energetike i implementaciji direktiva koje donosi Energetska zajednica a one su obavezujuće  za članice. Naša zemlja pravi jako spore korake u ispunjavanju preuzetih obaveza pristupanjem Energetskoj zajednici. Ako se uzme u obzir da Energetska zajednica obuhvata tržište s oko 150 milijuna ljudi, gdje se planira u narednih  15 godina uložiti oko 21 milijardu eura u oblast energetike i energetske efikasnosti.

 Na sastanku Ministarskog vijeće Energetske zajednice jugoistočne Europe u Tirani prisustvovao je naš ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa gospodin Mirko Šarović. On daje ohrabrujuću poruku, kako će Europska komisija biti fleksibilna i u zavisnosti od napretka BiH, manje ili više uskraćivati financijsku podršku za projekte energetike, posebno u sektoru gasa.

- Ukoliko budemo napredovali odmah i to bude vidljivo neće se koristiti ove mjere, ukoliko ne budemo napredovali, ili ostanemo na ovom nivou, Europska komisija je spremna razmisliti o uskraćivanju podrške. Ministar smatra da nema sankcija, nego su u pitanju mjere koje mogu biti aktivirane ili opozvane.
- Nema sankcija, ali ima mjera. To je nešto ublažena verzija sa određenim mjerama i uslovnim sankcijama ukoliko ne budemo ispunjavali obaveze iz Ugovora o energetskoj zajednici, istakao je ministar Šarović. Najveće razumijevanje i podršku za oblažavanje sankcija za BiH na ministarskoj konferenciji Energetske zajednice dali su nam izaslanstava Makedonije, Crne Gore i Srbije. Prema riječima našeg Ministra ostale mjere nisu toliko važnog karaktera. Radi se o mjerama kao što su da nećemo moći glasati za budžet Sekretarijata Energetske zajednice, te da nam ubuduće neće plaćati troškove za putovanja na sjednice tijela i organa Energetske zajednice.
- Bilo ili ne bilo sankcija, problemi u energetskom sektoru ostaju. Sporna pitanja moramo rješavati, posebno ona aktualna, a to su pitanje zakona o gasu i impelemntaciju direktiva EU u zakonodavstvo BiH, istakao je ministar Šarović. 

U Kaknju održan “Energetski EXPO”

Kakanjski energetski dani 2015

Centralni događaj višednevne manifestacije „Kakanjski energetski dani 2015“ bio je “Energetski EXPO” koji je u subotu 17. oktobra 2015. godine održan u gradskoj jezgri Kaknja.

U okviru ovog događaja prigodnim programima i na promotivnim štandovima predstavile su se kompanije, posredničke institucije i organizacije koje proizvode i prometuju proizvode i usluge u oblasti energetske efikasnosti.

Na štandovima su se predstavili sljedeći subjekti: Općina Kakanj, “Lafat Komerc” Kalesija, Resursni ekološki centar Kakanj, Udruženje termoenergetičara u Bosni i Hercegovini,  “Eko-san” Sarajevo, “Illux Light” Jelah, “Fibran Nord” BiH, “Glovis” Zenica, “Led Vision” Lukavac, Messer Tehnoplin/Messer BG Gas, Tvornica cementa Kakanj, TD Nova Trgovina-S Kakanj, “Profi Stan” Zenica, JP “Grijanje” Kakanj, “Cooling Zenica”, “GIZ-ORF EE” i “HS Energy” Zenica.

Građani su imali priliku da se upoznaju sa energetskim oznakama malih i velikih kućanskih aparata koji u značajnoj mjeri troše električnu energiju, a mogli su čuti i puno korisnih savjeta kako ostvariti uštede u domaćinstvu. Poseban program je pripremljen za kakanjske mališane.

U okviru manifestacije “Kakanjski energetski dani 2015″ proteklih dana su održane radionice u osnovnim školama i vrtićima na području Kaknja čiji je cilj približiti najmlađima termin energija i efikasno korištenje energije obzirom da su to generacije od kojih očekujemo znatno veći nivo ekološke osvješćenosti. Za najmlađe su pripremljene i brojne nagrade. Kreativne radove učenika koji su nastali kao rezultat radionica u svim školama i obdaništima građani Kaknja su imali priliku da pogledaju na centralnom dijelu manifestacije.

Manifestaciju „Kakanjski energetski dani 2015“ organizira u saradnji sa Resursnim ekološkim centrom Kakanj i Njemačkim društvom za međunarodnu saradnju – Otvorenim regionalnim fondom za Jugoistočnu Evropu (GIZ/ORF-EE). Manifestacija se realizira u okviru Akcionog plana energetski održivog razvoja Općine Kakanj (SEAP, Sustainble Energy Action Plan).

Energijska efikasnost i lokalna zajednica

 

08.09.2015 12:36
Pozivamo vas na cjelodnevnu stručnu konferenciju " ENERGIJSKA EFIKASNOST  I LOKALNA ZAJEDNICA " posvećenu temama energijeske efikasnosti i klimatiskim promjenama kao i drugim sferama od podudarnih interesa kao što su alternativni transport i mobilnost koja će se odrzati 16.09.2015. godine u zgradi Vijećnice (svečana sala) sa početkom u 08:30.

Stručna konferencija o energijskoj efikasnosti centralni je događaj manifestacije i na njoj će se kroz tri sesije (I-EE/Institucionalni i zakonski okviri; II-EE/Primjeri dobre prakse i III-EE/Financijski mehanizmi za realizaciju projekatadati osvrt na trenutno stanje u oblasti energijske efikasnosti u Bosni i Hercegovini.


U prilogu dostavljamo draft Programa konferencije, te vas pozivamo da svojim prisustvom doprinesete održavanju iste.

Radi provođenja potrebnih organizacionih priprema molimo da nam potvrdite učešće zaključeno sa 14. septembrom ove godine, putem sekretarijata Udruzenja ili na e-mail: teubih@gmail.com.

                               

 

V Savjetovanje o energetici u Bosni i Hercegovini, Neum 01-02.10.2015

 

03.09.2015 12:08

Dragi članovi Udruženja Termoenergetičara u BiH obavještavamo Vas da CETEOR Sarajevo pod pokroviteljstvom Fonda za zaštitu okoliša FBiH, u periodu od 01 - 02. oktobra 2015. godine, u Neumu u hotelu „GRAND HOTEL NEUM“, organizuje tradicionalno, V Savjetovanje o energetici u Bosni i Hercegovini, sa međunarodnim učešćem, na temu energijska efikasnost (EE) i obnovljivi izvori energije (OIE).

Članovi udruženja Termoenergetičara u BiH imaju popust od 30%, tako da kotizacija iznosi     120,00 KM (61,72 EUR-a ) . U kotizaciju nije uračunat PDV. Kotizacija uključuje troškove učešća u radu Savjetovanja, Zbornik radova i zvanične materijale Savjetovanja, ručkove, svečanu večeru i osvježenja u pauzama tokom rada Savjetovanja.

Udruženje će organizatoru Savjetovanja dostaviti spisak punopravnih članova Udruženja (oni koji su odlukom UO Udruženja primljeni i platili članarinu) radi ostvarenja pupusta.

Prijavnicu za učešće  i letak V savjetovanja o energetici u BiH mozete preuzeti link ispod.


 

V Savjetovanje o energetici

icon

Novalić: Državna energetska strategija čeka na usvajanje entitetskih

 

03.09.2015 11:34

Premijer Federalne vlade Fadil Novalić uvjeren je da će BiH usvojiti državnu energetsku strategiju te najavio da će na sutrašnjoj sjednici Vlade tog bh.entiteta biti razmatrana energetska strategija, koja je već dobrim dijelom pripremljena i treba je finalizirati.

Do nove godine očekuje da se kompariraju energetske strategije oba entiteta te predstave kao jedna državna strategija, što bi omogućilo i pristup evropskim fondovima u toj oblasti.

On kao „svojevrsni pritisak“ vidi stav Sekretarijata Energetske zajednice, koji okuplja države članice Evropske unije te zemlje zapadnog Balkana, kao i Ukrajinu te Moldaviju, a koji je predložio uvođenje sankcija BiH jer je probila rokove koji su je obavezivali na usvajanje državne energetske strategije još do juna prošle godine.

– Vjerujemo da će taj svojevrsni pritisak uroditi plodom, jer se radi na tome da se izbjegne taj scenarij. Vjerujemo da će početkom naredne godine taj pritisak prestati – kazao je Novalić u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Entitetski premijer je, nakon sjednice Skupštine akcionara Elektroprenosa BiH, istakao da je interes akcionara da do kraja naredne godine ukupan iznos investicija ove zajedničke kompanije bude 150 miliona KM, a koja su već na računu Elektroprenosa BiH.

Novalić je rekao da je Elektroprenos kompanija od najvećeg interesa za oba entiteta, s čim se slaže i predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović.

Na Skupštini akcionara ove kompanije odlučeno je da 148.500 KM bude usmjereno na obavezne rezerve, a neraspoređena dobit ostaje 2,8 miliona KM.

Cvijanović je pojasnila da je izmijenjen Statut kompanije, odnosno usklađen sa zakonima entiteta, BiH i Brčko distrikta o klasifikaciji djelatnosti, te usvojen izvještaj o radu odbora ove kompanije za reviziju za 2014. godinu.

Ona je podsjetila da je prošle godine rapoređena akumulirana dobit, kada je RS-u pripao 41 milion KM, a ostatak od 100 miliona KM Federaciji BiH, u skladu s učešćem kapitala.

(Faktor.ba)


Novi tarifni pravilnik KJKP T0PLANE SARAJEVO

 

25.08.2015

Tarifni sistem KJKP Toplane kojeg je usvojila Vlada KS-a na posljednoj sjednici ne podrazumijeva povećanje cijene centralnog grijanja, već izmjenu načina fakturisanja cijene.

Primjena novog tarifnog pravilnika počet će od 1. januara 2016. Novi tarifni pravilnik ima tri faze implementacije.

Osnovna novina ovog tarifnog pravilnika je da se usluga grijanja korisnicima naplaćuje kroz fiksni i varijabilni dio.

- Prva faza podrazumijeva utvrđivanje i verifikaciju tarifnih stavova za objekte koji imaju ugrađena individualna mjerila isporučene toplotne energije na bazi već postojećih cijena centralnog grijanja koje su na snazi od decembra 2007. Tarifni sistem je potvrdio već postojeći način naplate za korisnike koji plaćaju po izmjerenoj isporučenoj toplotnoj energiji.

-Druga faza podrazumijeva izmjenu načina fakturisanja centralnog grijanja građanima koji su plaćali paušalno, po metru kvadratnom grijanog prostora, ravnomjerno tokom 12 mjeseci, kako je do sada bio slučaj, na novi način fakturisanja, tako da se plaća 12 mjeseci fiksni dio i 7 mjeseci varijabilni dio. Tako da će 40% od ukupne godišnje cijene centralnog grijanja utvrđene 2007. godine biti fakturisano kroz svih 12 mjeseci, dok će preostalih 60 posto biti fakturisano u zavisnosti od stvarne potrošnje energenata u mjesecima u kojima bude isporučivana toplotna energija korisnicima. To znači da bi za mjesece maj, juni, juli, august i septembar se plaćalo samo 40 posto od ukupne godišnje cijene centralnog grijanja, a za mjesece oktobar, novembar, decembar, januar februar, mart i april fiksno 40% plus ostatak prema stvarnim troškovima. Dakle, u zimskim mjesecima građani bi plaćali znatno veće račune, a u ljetnim manje.

- Treća faza podrazumijeva implementaciju projekta mjerenja isporučene toplotne energije za sve korisnike centralnog zagrijavanja najkasnije do 2020.

Tarifni pravilnik definira način obračuna i fakturisanja usluge grijanja koju pružaju KJKP Toplane-Sarajevo. Poseban je način definiranja pojedinih cijena usluga grijanja. Vlada KS je formirala neovisnu stručnu komisiju koja ima zadatak da utvrdi stvarnu cijenu usluge grijanja za korisnike koji se griju iz sistema KJKP Toplane Sarajevo. 

Energetska zajednica EU uvodi kaznene mjere protiv BiH

 

25.08.2015

Već više od godinu dana  Sekretarijat Energetske zajednice, koja okuplja države-članice Evropske unije, zatim zemlje zapadnog Balkana kao i Ukrajinu te Moldovu najavljuje uvodjenje sankcija protiv BiH zbog neispunajvanja obaveza koje je BiH preuzela članstvom u ovoj organizaciji.  Nova vijest jeste da je Sekretarijat Energetske zajednice predložilo  uvođenje sankcija protiv Bosne i Hercegovine jer je ta zemlja probila sve rokove koji su je obavezivali na usvajanje državne energetske strategije (Dnevni avaz 24.08.2015) Direktor sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač potvrdio je ovom listu kako je prijedlog za uvođenje kaznenih mjera protiv BiH već poslan na razmatranje i odlučivanje Vijeću ministara Europske unije. “Tačno je da smo predložili sankcije. Više nemamo šta čekati no vidjet ćemo šta će kazati članovi Vijeća ministara EU-a. Znam samo da niti jedan rok nije ispoštovan”, kazao je Kopač.

Podsjetio je kako je BiH sve postavljene rokove probila još u junu 2014. godine. Do tada je trebao biti usvojen zakon o gasu na državnom nivou, no to se nije dogodilo ni do danas a razlog su opstrukcije vlasti Republike Srpske koje odbijaju bilo kakvo sudjelovanje države na tom planu i traže da to ostane područje u kojemu će isključive ovlasti imati entiteti. Ukoliko bi prijedlog o sankcijama bio usvojen to bi za BiH značio gubitak do 100 miliona eura planiranih kao potpora za projekte u energetskom sektoru.

Kaznene mjere uz zamrzavanje ovih sredstava namijenjenih BiH značile bi i ograničavanje prava glasa predstavnika BiH u Energetskoj zajednici te uskraćivanje financiranja troškova i subvencija na koje bosanskohercegovački predstavici imaju pravo.

Napomenimo  da je osnovni zadatak Energetske zajednice proširenje energetskog tržišta EU na područje jugoistočne Europe kroz primjenu zakonske regulative koja je u skladu sa regulativom Unije te uspostava jedinstvenog tržišta energije. To se odnosi na snadbijevanje prirodnim gasom, električnom energijom i naftom, energetsku efiksnost, zaštitu okoliša i statistiku.

Komentar Predsjednika Udruženja:

Bosna i Hercegovina ima sasvim dovoljno stručnih kadrova iz oblasti energetike da odgovori na sve razumne zahtjeve Energetske zajednice EU. Jedan od ciljeva našeg udruženja, izmedju ostalog, je stvaranje ambijenta za implementaciju zahtjeva iz Ugovora o Energetskoj zajednici u vezi korištenja, snabdjevanja i proizvodnje energije“ (vidi ciljeve Udruženja)

Pridružite nam se, uzmimo učešće u strukovnoj pomoći našim ministartsvima da odgovore zahtjevima Energetske zajednice. (N.Delalić)

Fojnica: Radionica i info dani "Primjena novih tehnologija"

 

25.08.2015

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine od 21. do 23. augusta u Fojnici organiziralo je radionicu i info dane pod nazivom "Primjena novih tehnologija u proizvodnji energije iz obnovljivih izvora energije”... To ministarstvo je jedan od partnera strateškog projekta „Alterenergy" koji se realizira u sklopu IPA Jadranskog programa prekogranične suradnje.

U projekt je uključeno i 17 projektnih partnera iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Grčke, Italije, Slovenije i Albanije, a vodeći partner projekta je Mediteranski odsjek regije Apulja iz Italije.

Specifični cilj je razvijanje i korištenje modela za održivo upravljanje energetskim resursima u malim zajednicama, s populacijom manjom od 10.000, a za BiH su izabrane dvije općine, Čajniče i Bosanski Petrovac u kojima je u toku implementacija pilot projekata.

Projektom je predviđena i pomoć razvoju malih i srednjih poduzeća u BiH, a podrška se ogleda kroz jačanje sustava za pružanje usluga na lokalnoj razini s ciljem da se omogući i ubrza investiranje malih i srednjih poduzeća iz BiH u jadransku regiju.

Tijekom info dana zainteresiranim izlagačima bio je osiguran besplatan prostor za izložbu, a organizirane su i posjeta postrojenjima obnovljive energije u okolini Fojnice, izjavio je Odjel za edukaciju Centra za ekonomski, tehnološki i okolinski razvoj.

U toku radionice aktivnosti i ciljeve Udruženja termoenergetičara  u BiH, učesnicima radionice je predstavio predsjednik Udruženja.  U prostoru radionice Udruženje je imalo svoj štand sa promotivnim materijalom i pristupnicama za učlanjenje. 


Preuzimanje datoteke

icon
0 0